نرخ ارز ETC چیست؟ ارز ETC در واقع یک نوع ارز نمی باشد. نرخ ارز ETC در واقع سامانه معاملات ارزهای مخصوص تجار می باشد. افراد در نرخ ارز ETC که معروف به سامانه سنا می باشد نمی توانند معامله انجام دهند. اهمیت این ارز در موضوعات مرتبط با گمرک است.
نرخ ارز ETC را فقط تجار که مجوزهای لازم را داشته باشند می توانند با مراجعه به بانک ها نرخ ارز ETC را تهیه کنند.
نرخ ارز در واقع اسکناس یا پول فیات است که از طرف دولت ها ارزشگذاری می شوند. تجار برای انجام معاملات نیز باتوجه به نرخ ارز اقدام به معامله می کنند.
بسیاری از افراد گمان می کنند که ارز پول سایر کشورها است که در کشور مورد نظر رواج دارد ولی در واقع این گونه نیست. ارز به پولی می گویند که در چرخه اقتصادی کشوری رواج دارد و باعث داد و ستد کالاها می شود.
در کشورهای مختلف یک نظام ارزی موجود است و افراد بر اساس آن اقدام به خرید و فروش می کنند. ایران از جمله کشورهایی است که دارای چند نظام ارزی می باشد.
ارز دولتی، ارزی است که توسط دولت عرضه می شود و فقط برای مصارف خاص در نظر گرفته شده است.
مصارفی که ارز دولتی دارد:
بسیاری از تحلیل گران و اقتصاد دانان با ارز دولتی مخالف هستند و اعتقاد دارند که ارز دولتی باعث ایجاد فساد در نظام ارزی کشور می شود. افراد در کشور می توانند با استفاده از رانت و پارتی بازی به ارز دولتی درست پسدا کنند و آن را باقیمت بسیار بالایی در بازار آزاد به فروش برسانند.
در سال 1352 هجری شمسی به دلیل درآمد زیاد نفت ایران ارزهای غیربازرگانی ایجاد شد. در واقع به ارز هایی که برای مصارف غیر تجاری استفاده می شود را ارز بازرگانی می گویند. ارز غیربازرگانی درآمدها، مصارف و مخارج بخش علمی و فرهنگی، گردشگری، آموزش دانشجویان و سفارت خانه ها استفاده می شود.
ارز نیمایی یا همان دلار نیمایی است. این ارز توسط دولت در سال 1397 براساس یک سیاست مالی و برای سازمان دهی تجارت کشور در بخش واردات و صادرات ایجاد شده است. دولت به دلیل وجود شکاف بین نرخ ارز دولتی و نرخ ارز آزاد برای کنترل نرخ ارز اقدام به ایجاد این نرخ ارزی در کشور کرد.
ارز نیمایی به دلیل این که یک نوع سیاست برای از بین بردن شکاف موجود بین نرخ ارز دولتی و نرخ ارز آزاد بوده فقط به کسانی تعلق می گیرد که از طرف سازمان واردات و صادرات کشور مجوزهای لازم را داشته باشند.
ارز نیمایی مخفف کلمه، نظام یکپارچه معاملات ارزی است. موسسات می توانند با مراجعه به (سامانه نیمایی) اقدام به خرید و فروش کنند.
به دلیل این که ارز نیمایی توسط دولت برای کاهش شکاف قیمتی ایجاد شده است، پس قیمت ارز نیمایی را دولت تعیین می کند.
بنابراین عواملی مانند تورم و… بر روی قیمت آن تاُثیر می گذارد.
نرخ ارز سنا یا همان ETC در واقع یک نوع ارز نمی باشد. این ارز نام سامانه تجارت الکترونیکی ارزی است که مخفف کلمه آن ETC می باشد.
سامانه سنا را بانک مرکزی در 7 آبان ماه سال 1395 برای انجام معاملات ارزی بین بانکی در روزهای کاری بانک راه اندازی شد. هدف از تشکیل (سامانه سنا) افزایش عمق بازار بین بانکی ارز، بالا بودن سرعت انجام معاملات و تسویه آن، تاُمین به موقع کسری منابع بانک ها، تاُمین منابع ریالی درآمدهای ارزی صادرکنندگان غیرنفتی، سرمایه گذاران خارجی و انجام معاملات ارز به ارز دراین بازار است.
برای محاسبه نرخ ارز ETC از میانگین وزنی نرخ خرید و فروش ارز های موجود که توسط بانک مرکزی محاسبه شده و در سایت سامانه سنا قرار داده می شود.
عموماً نرخ ارز ETC از نرخ ارز دلار نیمایی بیشتر است ولی از نرخ دلار آزاد کمتر می باشد.
افراد، موسسات و سایر شرکت ها نمی توانند در سایت سنا ثبت نام کنند و اقدام به خرید و فروش ارز سنا کنند. برای خرید و فروش ارز سنا فقط موسسات واجد شرایط می توانند به بانک ها که به عنوان واسطه مالی هستند مراجعه و اقدام به تهیه ی ارز سنا کنند.
سامانه ETC (سنا) علاوه بر اینکه ارز نیمایی و سنا مورد نیاز بازرگانان را تاُمین می کند، مزایا و معایب دیگری نیز برای کشور و صاحبان کسب و کار دارد.
سامانه سنا و نیمایی شباهت ها و تفاوت هایی دارند. موسسات در این سامانه امکان خرید و فروش ارزهای را در صرافی های معتبر و قانونی را فراهم می سازد. سامانه نیمایی به مدیریت بازار ارز خارج از کشور می پردازد. از دیگر تفاوت های سامانه سنا این است که قیمت آن به بازار آزاد نزدیکتر است. شباهت سامانه سنا و سامانه نیمایی این است که هر دو توسط بانک مرکزی راه اندازی شده اند.
نرخ ارز ETC با ارز سنا تفاوتی ندارند. ارز ETC و سنا مشابه هم هستند. در واقع نرخ ارز ETC نام انگلیسی سایت سنا می باشد. سایت سنا معروف به سایت تجارت الکترونیکی ارز است.
بیشتر بخوانید: حقوق ورود کالا و هزینه گمرکی چگونه است؟
پانوشت: نرخ ارز ETC, ارز سنا, ارز نیمایی, نرخ ارز گمرکی ETC, نرخ ارز گمرکی 1402